0
5 OTÁZOK PRE MICHAELA SCHLAIPFERA
18. 07. 2017

Zaujala vás naša posledná kuchárska kniha? Chcete viac spoznať jej autora a dozvedieť sa, prečo si zvolil práve knedle ako ústrednú tému svojej prvej kuchárskej knihy? Ak áno, určite si prečítajte rozhovor s týmto mladým nemeckým kuchárom!

1.    Trendom všetkých dnešných kuchárskych kníh je používanie zdravých potravín, ako sú chia semienka, špaldová múka a mnoho ďalších. Vaša kuchárska kniha pozostáva z tradičných, regionálnych a čerstvých potravín. Nemajú sa receptov obávať dámy, ktoré si strážia líniu?
Nepoužívali sme žiadne superpotraviny, ale myslím si, že malé jemné knedle stoja za hriech. A kto chce superpotraviny, tomu vrele odporúčam zmrzlinové knedle z čaju matcha.

2.    Nedá sa nevšimnúť si, že vaša kuchárska kniha je plná krásnych fotografií. Platí aj u vás, že jeme hlavne očami? Je dnes foodstyling dôležitý? Sledujete i v tejto oblasti trendy?
Vzhľad a styling pokrmov je pre mňa veľmi dôležitý. Koniec koncov je to zrak, ktorý nám sprostredkováva úplne prvý dojem z jedla. Farby, ktoré ponúka príroda, môžu vykúzliť úsmev v našich srdciach. Stále viac sa zaoberám aktuálnymi trendmi a vyberám si tie, ktoré sú so mnou a mojím prístupom v harmónii.
 
3.    Ktorý recept na knedle je váš najobľúbenejší a kde ste sa inšpirovali?
Mojím favoritom je knedľa à la brioche s kačacím kompótom. Inšpiráciu som získal počas Vianoc, keď som zostavoval nový jedálny lístok a premýšľal som, ako by som mohol klasiku (kačicu s knedľou) uviesť na scénu v novom kabáte. Myslím si, že sa mi to podarilo skvele.

4.    Nadviazali ste na rodinnú tradíciu a stali ste sa kuchárom. Spomeniete si na nejakú zaujímavú  historku z detstva spojenú s varením alebo s prarodičmi?
Keď si spomeniem na minulé časy, hneď sa mi pred očami objaví chrumkavý zelený šalát, ktorý som už v troch rokoch so svojou babičkou trhal a umýval. Už ako veľmi malý som si tak mohol vytvoriť vzťah k úžasným potravinám, ktorými nás obdarováva príroda. To je tiež jeden z dôvodov, prečo milujem varenie.

5.    Navštívili ste niekedy Českú republiku? Ochutnali ste našu kuchyňu? Máte čas na cestovanie a poznávanie svetových kuchýň?
Áno, bol som v Prahe, mesto a ľudia na mňa veľmi zapôsobili. I kulinársky mi to tu veľmi učarovalo. Cestovanie je pre mňa ako majiteľa reštaurácie, kuchára aj v mojom súkromí veľmi dôležité. Z ciest si vždy prinášam nové inšpirácie pre svoju reštauráciu.